Vrakdykning, del 2

I del 1 gick vi igenom två olika vrak som är mycket populära vrak att besöka. Vill man besöka de två, som var Thistlegorm och Zenobia, måste man ta sig utanför landets gränser. Man måste dock inte ta sig utanför landets gränser för att utöva vrakdykning. I Stockholms skärgård finns det exempelvis 100-tals vrak att besöka och det finns företag som specialiserar sig på enbart vrakdykning. Är man oerfaren inom vrakdykning är detta ett utmärkt alternativ. Det finns nämligen mycket att tänka på vid vrakdykning och dykning i allmänhet.

Ett typiskt vrakdyk

Ett vrakdyk ser ofta ut på liknande sätt, skillnaderna ligger oftast i hur djupt man behöver gå ner för att besöka vraket. För den som utför ett vrakdyk för första gången så är det svårt att föreställa sig vad som väntar. Ett vrakdyk sker oftast från en båt och nedstigningen sker då med lina. Nedstigningen är spännande, man vet inte vart på vraket man kommer ner och man vet inte hur sikten kommer att vara. Ett vrak utgör dessutom ett konstgjort rev vilket innebär att här finns mycket fick och mycket växter. När man kommit ner till vraket är inte det första man gör att släppa nedstigningslinan och bege sig ut på upptäcktsfärd. Man måste först bedöma sikten. Är den tillräckligt god eller måste man använda en linrulle för att hitta tillbaka till linan som ska ta en upp till ytan? När man sedan ska börja simma omkring på vraket måste man vara uppmärksam. Man bör inte dyka direkt på vraket utan man måste först bedöma om det finns faror här som kan skada ens utrustning. Man bör alltid ha med sig en kniv så att man ska skära sig fri ifall man skulle fastna i en fiskelina, garn eller trålar. När man utfört ett par vrakdyk kommer allt detta som på rutin, men för den som utför sitt första vrakdyk finns det som vi ser mycket att tänka och vara uppmärksam på.

Vrakdyk i Stockholms skärgård

I Stockholm finns det ett företag som specialiserar sig på vrakdyk och detta företag har fått tillstånd att utföra guidade vrakdyk i Dalarö dykpark. Här finns det tre vrak och de var tidigare belagda med dykförbud men det företag som erbjuder vrakdyken här har ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen och kommunen som tillåter dem att utföra vrakdyk här. De tre vrak som ligger här, och som man har det speciella tillståndet att besöka, är Dalarövraket från runt år 1650, Anna Maria som sjönk år 1709 och Jutholmsvraket som sjönk i början av 1700-talet. I området finns det också andra vrak som Ingrid Horn, Gröne Jägaren och Riksäpplet. Dessa vrak behöver man dock inget tillstånd för att besöka. Det finns alltså gott om vrak i Stockholms skärgård att besöka om man vill, man behöver inte ta sig utanför landets gränser. Det finns såklart gott om vrak utanför Stockholms skärgård också och på dykarna.nu finns en sökruta där man kan söka efter vrakdyk i Sverige och om man gör detta får man fram 329 träffar vilket visar på hur många vrak det finns inom landets gränser att besöka för dykare. När man klickar sig vidare in på information om vraket får man reda på svårighetsgrad, djup, historia om fartyget och mycket mer nyttigt att veta.