Vem äger ett vrak?

Även om det oftast inte handlar om mytomspunna skatter och juveler man kan hitta vid vrakdykning så är det ändå intressant att ställa sig frågan – vem äger skatten som finns gömd under ytan?

För 300 år sedan sjönk en spansk galleon vid namn San Jose. Skeppet sades transportera värdefulla pärlor samt guld och silver som man samlat på sig i de sydamerikanska kolonierna och som sedan skulle skeppas till Spaniens kung Philip V för att hjälpa till att finansiera kriget om spanska successionen. Vraket ligger någonstans i vattnet utanför Cartagenas kust och Colombia sa att de var först med att upptäcka det år 2015. Presidenten Juan Manuel Santos ska ha sagt att räddningsoperationen påbörjat ett nytt kapitel i den kulturella och vetenskapliga historien, och det inte bara i Colombia utan i resten av världen också.

Värdefulla San Jose

Samtidigt påbörjade ett team av marina arkeologer en undersökning med hjälp av en undervattensrobot och kunde sedan publicera ny information om vad man hittills upptäckt.

Många har sagt att just detta skeppsvrak är ett av de mest värdefulla genom alla tider. Man tror att det i dagens värde skulle ligga på någonstans runt flera miljarder. San Jose är bara ett av tusentals andra sjunka skepp runt om i världen som lockar både arkeologer och skattjägare. San Jose är en av tusentals skeppsbrott runt om i världen som erbjuder lockande utsikter för arkeologer och skattjägare. Frågan är dock fortfarande vem som äger rätten till ett skepp på havets botten. Det finns internationella avtal med regler för vissa delar av själva skattjaktsprocessen men avtalet täcker inte allt. Det har gjort att det finns plats för tolkningar.

Marina arkeologer
Marina arkeologer

Skeppets ursprungliga ägare har ju på sätt och vis fortfarande rätt till sina ägodelar. Men frågan är om den rätten förlorar mot rätten som landet som äger det nationella vattnet där skeppet hittades har. Det är ingen enkel nöt att knäcka.

Det är en mycket komplex fråga där många länder har olika åsikter eftersom de ofta konkurrerar om samma värdefulla vrak. Det blir väldigt ofta tvister om vem som har rätten att behålla innehållet som ett fartyg med värdefull last kan bära.

Värdefulla laster

Dock behöver inte ett värdefullt föremål från ett vrak betyda att det är silver, guld eller pärlor. Det kan lika gärna vara flaskor av alkohol (de gillade rom på den tiden), smycken, verktyg eller mat. Ja, hur galet det än kan verka så kan mat vara värt en hel del, även om det inte är för att man tänker äta den. Efter att man bärgat regalskeppet Vasa i Stockholm så var det just ett smörpaket som blev av stort intresse. Tro det eller ej men någon valde faktiskt att smaka på det flera hundra år gamla smöret som konserverats på sjöbotten. Det var dock ingen bra idé, vilket man kanske kunnat räkna ut på förhand.

Havet är verkligen utan tvekan världens största museum och det lockar som sagt var fram även oärliga vrakletare. Skattjakt efter sjunkna skepp är en stor affär som inte alltid är helt ärlig.

Väret av innehållet i olika vrak kan man oftast bara spekulera kring. Innan de kommit upp till ytan för att värderas så har man ingen aning som helst vad det egentliga värdet ligger på.

Dessutom får man inte glömma alla kostnader kring den arkeoloogiska undersökningen och eventuell bärgning av saker, i de flesta fall så kommer denna summa överstiga värdet på det bärgade godset.

Förlisning
Förlisning

Kulturella värden

Däremot, för att återgå till vraket San Jose så finns det uppgifter som tyder på att innehållet i det skeppet kan vara värt upp mot 17 miljarder dollar, vilket är ungefär 12,7 miljarder kronor.

Däremot så när den colombianska regeringen gick ut med upptäckten offentligt år 2015 sade de att det uppskattade värdet av skatt som rapporterades in var mellan 1 miljard och 10 miljarder dollar. Vilken förstås framkallar en del frågor och funderingar. Däremot är San Jose´s värde inte enbart ekonomiskt utan även kulturellt. Att ett vrak kan ha kulturell betydelse har verkligen regalskeppet Vasa bevisat. Där det nu finns bevarat på museum i Stockholm är det ett av Sveriges mest välbesökta museum.

Skeppet Vasa är utan tvekan en skattkammare från 1600-talet som bjuder på en rik och spännande historia där man kunnat lära sig allt om såväl arbetet på Skeppsgården till livet ombord på ett krigsfartyg på den tiden.

Omkring 40.000 föremål har man hittat i och omkring skeppet. Dessa föremål och skeppet i sig ger en unik bild av vardagslivet till sjöss och skeppsbyggnadsteknik under den tidseran i tidigt 1600-tal. Visste du att de till och med hittade ett gammalt blackjack-bord ombord? Spelat har man gjort i alla tider, precis som vi gör online nuförtiden.

Bara en och en halv vecka efter att fartyget hittats på 32 meters djup i Stockholms ström så påbörjades undersökningarna. Det skulle sedan ta några år innan man lyckats bärga Vasa.