Similan Islands fortsättning

Resan genom alla de olika vatten och underbara dykplatser runt om i Thailand fortsätter här. I första delen tog jag en närmare titt på några av de ställen som rekommenderas i Gulf of Thailand. Därefter begav vi oss över till andra sidan och Andaman Sea, som utan tvivel har några av de bästa platserna att dyka på med Thailand som utgångsbas. Jag började i den tredje delen att titta närmare på det bästa stället av alla, ett ställe som av många dykare anses vara en av de absolut bästa platserna i världen att dyka på. Jag syftar här på det otroligt populära området Similan Island. Dock är det värt att veta att hela området är ett naturreservat, så beger ni er dit, var då noga pålästa så att ni vet vad det är som gäller, vad ni får och inte får göra under era dyk. Bryter ni mot lagen och blir påkomna av någon av alla de nationalparksvakter som finns i området, då kan det bli en väldigt dyr historia och skulle det vilja sig riktigt illa, kan det även resultera i en tid bakom galler. Så se till att ni är noga pålästa och att ni anlitar rekommenderade dykguider eller dykutflykter som fått bra recensioner online.

Similan Island fortsättning

Som jag nämnde i del tre så har ni goda chanser att stöta på fiskar som lepard shark, white tip och black tip reef sharks, batfish, moray eels, snappers, barracudas, triggerfish, surgeonfish samt unicornfish i detta område, tillsammans med riktigt mäktiga korallrev, klippor och kristallklart vatten. Det finns även grottor för den som vill utforska detta eller som vill ta nästa steg i sin dykcertifiering, och kunna lägga till ”Cave diving” på certifikatet. För att verkligen få ut det mesta av vad området har att erbjuda rekommenderas ni att ha minst Advance Open Water driver certifikat, vilket gör det möjligt för dig som dykare att gå ner på djup på omkring 30 meter. Med det grundläggande certificaktet eller instegscertifikatet vilket är det första man får, Open Water diver, kan ni gå ner till 18 meters djup och det är därför som ni rekommenderas att ta nästa steg i certifieringen, till Advance Open Water.

Området West of Eden eller West of Six som det också är känt som, vid Similan Islands, har blivit lite av ett favorittillhåll för dykare som kommer till regionen för att uppleva det rika djurlivet och en enastående dykmiljö som erbjuds. Mycket tack vare utbudet av bland annat frogfish tillsammans med ribbon eels som normalt inte tillhör vanligheten i dessa vatten. Tar man sig sedan in från dessa djupare vatten till det lite mer grundare områden, täckta av korall, hör det till vanligheten att man stöter på bland annat skölpaddor, barracuda tillsammans med bläckfisk, för att bara nämna några. Ett enastående landskap för alla typer av dykare, så West of Six är lite av ett måste, oavsett om du bara har ett par dyk under bältet eller dom du är lite mer väldsvan i vattnet.

Detta avslutar denna del av Similan Islands. I nästa del avrundar vi vår titt på denna enorma och populära område.