Similan Islands avslutning

Så var det dags att runda av vår tredelade serie kring de enastående dykvatten som Similan Islands I Thailand har att erbjuda. Belägen i Andaman Sea, Similan Islands är av många ansett att vara ett av de bästa dykvatten i världen, vilket också reflekteras över antalet dykturister som kommer till området årligen. Resenärer flyger in till Phuket i södra Thailand för att därifrån sedan ge sig ut med båt upp till området. I många fall beger det sig ut på en flerdagarskryssning där man bor ombord på båten och under dessa dagar genomför en mängd dyk under både dag- och nattetid.

Ett litet varningens finger dock om ni funderar på att åka ut på en av dessa turer. Var noga med att kolla upp tidigare resenärers recensioner om de olika företag ni tänker på, via bland annat tripadvisor och diverse forum. Dessvärre finns det både bra och dåliga arrangörer tillsammans med riktigt bra men också usla båtar som man beger sig ut på och för er säkerhet, se till att ni gör ordentlig efterforskning först.

Christmas Point

Så här långt har vi nämnt framför allt två områden som är värda ett besök om ni åker hit, Elephant Head Rock tillsammans med West of Eden. Men dessa är blott två av alla de utsökta platser som området har att erbjuda. Christmas Point är ännu en av de platser som många av dessa utflykter stannar vid då det bjuder på bra dykvatten, kanske en av de bästa och framför allt en av de platser som verkligen får Similan Islands att skilja sig från andra platser i området. Här hittar ni enorma grantikklippor sticka upp, bukter och grottor som man kan simma igenom, allt i kristallklart och djurrikt vatten.

Då Similan Islands erbjuder en så stor variation och stort utbud av platser att dyka på, kommer många av de som besökt området tidigare, tillbaka hit år efter år, för att inte bara besöka platserna de redan dykt vid, utan också för att upptäcka nya guldkorn. Några som jag har pratat med har kommit tillbaka hit 10 år i rad för att genomföra denna enorma upplevelse och än har de inga planer på att sluta.

Så länge de kan, kommer de att återvända hit i alla fall en gång om året, så pass mycket gillar dom dessa vatten.

Certifiering

För mig, som är relativt ny inom dykning, är det en perfekt plats att verkligen få uppleva charmen och känslan av vad allt som dykning har att erbjuda. Vill jag sedan förhöja denna känsla ytterligare, ja då blir det i så fall till att fortsätta min dykutbildning och ta mig vidare i certifieringen, från Open Water som jag har idag till Advance Open Water, men jag har redan tagit första steget dit genom att jag har certifieringen för första nivån, något som är ett måste innan jag kan nå Advance Open Water. Når jag hit, då kan jag inte bara dyka på vrak utan också i grottor, genomföra nattdyk och gå ner djupare än 18 meter. Vill jag ta steget vidare, ja då väntar i så fall Rescue Diver, en nivå som gör det möjligt för mig att sedan läsa vidare för att bli Dive Master, Dive Instructor och Course Director. Sista seget i certifieringen är Master Scuba Diver, men för att nå hit då måste man har genomgått så gott som alla olika tillägg under respektive nivå, något som kommer att kräva många timmar i vattnet.