Semester och dykparadis – Thailand del 3

Efter att ha delat med mig lite av mina rekommendationer till vart man bör åka när det gäller dykning i thailand, både i Gulf of Thailand och Andaman Sea som ligger längs utmed västkusten i landet, tänkte jag nu gå in i mer detalj kring de olika platserna som jag nämnde som potentiella dykmål under vistelsen på västra delen av Thailand. Självfallet är Gulf of Thailand inget att sticka under stolen med och kan onekligen vara värt ett besök men är du ute efter dom absolut bästa vattnen att dyka i samt ha möjligheten att välja mellan flera olika alternativ, då är det Andaman Sea som gäller. Vattnet här är kristallklart och fyllt med färgstarka, tropiska fiskar och koraller, belägna intill otroligt vackra öar. Andaman Sea bjuder på högkvalitativa dykvatten och rankas av många dykare att bara bland de bästa platserna på jorden för dykning.

Som dykare har ni här möjligheten att bege er ut på dagsturer där ni lämnar stranden tidigt på morgonen och sedan återvänder på eftermiddagen men även ”live onboard” turer där ni stannar ute på sjön under ett par dagar och alltså bor ombord på båten. Fördelen med detta är att ni kan täcka ett större område samt genomföra betydligt fler dyk och olika typer av dyk, som nattdyk, utforskning av grottor men också möjligheten att ta mer avancerade klasser och certifieringar inom dykningen så som rescue diver, cave diver eller även dive master.

Similian Islands

Det råder inget tvivel om att Similan Islands representerar den absolut bästa platsen att dyka på i Thialand. Inget annat område i regionen erbjuder så många, utmärkta platser att dyka på i denna skyddade nationalpark. Similian Islands består av nio mindre öar, med kristallvita stränder omringat av underbart vatten vart man än vänder sig.
Dykturer där man bor ombord erbjuder den absolut bästa möjligheten att uppleva detta pitoreska område, där man stannar på alla de riktigt bra platserna som erbjuds och erbjuder dykarna att få uppleva det otroligt rika djurliv som området erbjuder, däribland lepard shark, white tip och black tip reef sharks, batfish, moray eels, snappers, barracudas, triggerfish, surgeonfish samt unicornfish.
Längs med den östra sidan av Similan Islands kan man ta del av enorma korallrev som täcker de branta avgrunderna tillsammans med enormt stora bordskoraller samt staghorn korall. Mitt bland allt detta hittar vi även mjukare korall som i sin tur lockar till sig ett enormt utbud av mindre fiskar av olika slag, den ena mer färgstark än den andra.
Det finns en speciell klippa som sticker upp ur vattnet kallad Elephant Head Rock, som med lite fantasi kan ses likna ett elefanthuvud. Detta område bjuder på otroligt undervattenslandskap med mer stora hål i korallen jämfört med ett fiskenät. Även här bjuds ni på ett enormt rikt djurliv och kan med stor chans få möjligheten att se allt från groupers, turtles, trevallies till reef sharks. Det kan dock ibland vara lite strömt i området så det kräver lite planering och omtanke innan man beger sig ner men är utan tvivel en ”måste plats” att besöka om man befinner sig i området.

Similian Islands