Semester och dykparadis – Thailand del 2

Detta är min andra del kring ämnet solresor och dykning. Vem utav oss gillar inte att åka till värmen, speciellt under våra långa och kalla vintermånader? Visst finns det ett undantag men jag skulle säga att majoriteten av alla svenskar där ute inte skulle tacka nej till ett erbjudande om att få komma bort från kylan och uppleva lite sol och värme under ett par veckor. Än fler, då dom som har dykning som intresse, skulle mer än gärna åka på en sådan resa men då också stanna fler än bara ett par veckor, om det gick. Åker man till ett vackert område med bra platser för att dyka då vill man ju hinna få till så många dyk som det bara går innan det är dags att sätta sig på planet och åka hem igen.

I det första inlägget om dyk- och solresor tittade jag lite närmare på en plats som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, kanske därför att jag sedan åtta år tillbaka nu är bosatt i detta vackra land, Thailand. Det är ett land som bjuder på mycket gott men också en hel del ont men bäst av allt är att du har sol och värme så gott som året om, bortsett under monsunperioden då man får dras med regnskurar så gott som dagligen.

Landet bjuder också på riktigt fina dykvatten men dessvärre, från min sida, ligger de flesta av dessa på ”fel” sida för min del då jag bor utmed ”Gulf of Thailand” och de absolut bästa platserna att dyka på ligger på andra sidan, i Andaman Sea, något som man kan komma åt om man är bosatt på längs med eller i närheten av den avlånga västkusten som sträcker sig längs med hela landet, från norr till söder.

Andaman Sea

I första delen tittade jag på de två stora platserna i Gulf of Thailand som mer eller mindre är ett måste om man ska dyka på den sidan av Thailand. Befinner man sig däremot på västkusten och då har Andaman Sea som sin lekplats, då finns det gott om platser som kan vara värt ett besök. Jag tänkte i denna del bara nämna dessa lite kortfattat för att sedan, i efterföljande delar gå in lite närmare på de olika platserna i mer detalj, om möjligheter att ta sig dit, turer som finns, vilket typer av dyk som kan genomföras, prissättning och annan användbar information.

Att dyka i Andaman är bra för dem som vill se ett rikt djurliv med massor av småfisk, för dem som vill hålla på med undervattensfotografering, som vill ha valuta för pengarna och allt detta till alla typer av dykare, nybörjare som mer erfarna. Det är också en bra plats om man bara vill snorkla eller utöva andra aktiviteter som inte nödvändigtvis involverar just dykning men som har med vatten att göra, som vattensporter och liknande.

Dom främsta platserna som bör stå på besökslistan är självfallet Similian Island som dock ligger en bra bit ut från fastlandet. Närmare land har vi platser som Phuket, Khao Lak, Phi Phi Island och Ao Nag Beach, belägen på ön Krabi, ett populärt resmål bland svenskar.

Andaman Sea