Semester och dykparadis – Thailand del 1

Många av oss som gillar att åka till varmare breddgrader kan i många fall ha mer på schemat än att bara ligga på stranden eller intill polen och ladda batterierna. Jag syftar på dom som, precis som jag, har dykning som ett intresse eller hobby. Runt om i världen hittar vi mängder av platser som kan utgöra underbara resmål med familjen men också perfekta resmål för dig som gillar att dyka så varför inte resa till något av dessa och samtidigt slå två flugor i en smäll. Reser du med familjen och dom inte gillar dykning som du gör, då kan de stanna vid stranden eller poolen under en dag samtidigt som du beger dig ut på ett eller ett par dyk med någon av de lokala dykshoppar som finns.

Thailand

Thailand har länge varit ett populärt resmål för svenskar, dock inte enbart för dem som gillar dykning utan rent generellt då landet bjuder på sol och värme så gott som året om, det har en rik och färgstark kultur, enormt god mat och i jämförelse med Sverige så är det relativt billigt att vistas i landet. Det enda som kan tala emot att resa dit skulle vara biljettpriserna, som kan, beroendes på vilken tid på året man åker, vara dyra om inte riktigt dyra. Som tur är så finns det en del billigare resalternativ där bland annat Norwegian Air är ett av dessa. Bäst av allt är att man kan flyga non-stop från Stockholm till Bangkok, en resa som normalt tar mellan 10 ½ till 11 timmar. Nackdelen med detta är dock att man nu måste ta sig vidare från Bangkok till någon av de öar som man ska eller bör bo på om det är dykning man är ute efter.

Det finns även alternativa flyg, med exempelvis Thai Airways som flyger direkt från Stockholm till Phuket i södra delen av Thailand men dessa biljetter kan vara aningen dyrare än dem som flyger till Bangkok, men då slipper du böka med att fixa nya biljetter och byta plan i Bangkok för vidare resa till din slutdestination.

Gulf of Thailand

Reser du ensam eller med andra, liksinnande som också åker ner till Thailand för att dyka, då rekommenderar jag varmt att ni stannar i minst tre till fyra veckor om inte längre, då det finns mängder av bra platser att dyka på. Jag skulle börja den eventuella dykresan i Gulf of Thailand av den anledningen att området här är aningen begränsat när det gäller riktigt toppkvalitativa platser men ändå platser som är värda ett besök.

Jag syftar här på två olika öar, Koh Samui och Koh Tao där den sistnämnda tidigare var den mer populära av de två men efter två våldsamma mord på två turister har tillströmningen avtagit.  Många väljer dock att åka både hit och Koh Samui då båda erbjuder riktigt fina dykvattnen. Fördelen med att åka till Koh Samui är att man kan flyga dit och att ön ligger väldigt nära intill den största partyön i landet, Koh Pha Ngan, en ö känd för sina Full Moon partyn.