Padikurser och certifieringsnivåer – Scuba Diver

Precis som inom exempelvis kampsport, så har dykning en rad olika nivåer som dykaren kan ta sig till, något som kan jämföras med de olika bälten som man kan få inom just kampsport, med svart bälte som den högsta nivån. Inom dykning, beror det dock lite på hur du ser på det, då det inte finns en direkt sensi i samma bemärkelse, då du kan sitta inne med en mängd olika specialcertifikat som gör dig till en sällsynt, men också högt kvalificerad dykare. Men tittar vi rent generellt, utan att ta hänsyn till dessa specialkunskaper och alla de kategorier, då är det Master Scuba Diver.

För att ta sig dit, måste man dock ha genomgått en mängd olika kvalificeringar och certifieringar, mycket likt kampsport, där man startar från vit bälte för att sedan arbeta sig upp till det eftertraktade svarta bältet, i det här fallet motsvarande Master Scuba Diver.

Scuba Diver Course

Detta är utan tvivel den absolut bästa lösningen för er som får för er att ta ett dykarcertifikat under en semesterresa, där ni eventuellt har begränsat med tid på er att ta detta cert. Det ska dock tilläggas att det inte är alla dykshopper som erbjuder denna Scuba Diver Course, en utbildning som inte är lika omfattande som Open Water Diver vilket är efterföljande steg.

Detta alternativ är som sagt perfekt för den som har begränsat med tid men också för individer som inte riktigt vet hur de kommer att reagera under vattnet, ett par meter ner med en tank på ryggen. Det ä ren helt ny upplevelse och något som inte nödvändigtvis tilltalar alla, även om man nu råkar gilla vatten och snorkla.

En kurs av dena typ hålls över tre halvdagar där du kommer att genomföra tre av de fem teorisektioner som behövs, tre av fem dyk i en pool samt två av fyra dyk ute i havet eller sjön. Det är som sagt det första steget till Open Water Diver och för att få detta, måste man då genomföra de kvarstående teorier och dyk. Med denna typ av certifikat har du nu möjligheten att åka ut på dykturer i sällskap med, och under uppsikt av en professionell dykare, där du får gå ner på maximalt 12 meters djup. I många fall kan detta vara fullt tillräckligt för de typ av dyk som du är ute efter, där du kan dyka ner till korallreven och få möjligheten att ta del av det färgstarka djur- och växtlivet som dessa områden så ofta bjuder på.

Första steget

Detta är som jag nämnde det första steget in i dykvärlden men behöver dock inte nödvändigtvis vara det första steget du tar. Det är inget måste för dig som är intresserad av att börja dyka, då du istället för Scuba Diver Course kan hoppa på Open Water Diver direkt istället, då du genomför allt som denna kurs erbjuder plus de kvarvarande dyken och teorikurserna.

Är dykning något som ni vill prova på, då rekommenderar jag varmt att ni prövar och varför inte göra det under er semesterresa ner till exempelvis medelhavet! En utmärkt plats att börja på.