Hur pojkarna i Tham Luang Cave räddades av dykare, del 1

Som med så många andra sporter och hobbies, så finns det självfallet risker även med dykning, risker som i många fall är farligare jämfört med andra men sen så finns det olika typer av dyk som självfallet medför en högre risk än andra, så som dyk som kräver en speciell syremix så att man kan dyka ner på riktigt långt eller dyk som sätter en enorm press på dykarna på grund av olika omständigheter. En typ av dessa dyk kan vara grottdyk och med det kommer jag självfallet att tänka på den incident som hände tidigare i år, när 12 pojkar och deras coach, från Thailand, blev standsatta i ett grottsystem i norra Thailand, efter att man sett kraftig nederbörd komma och fyllt delar av grottsystemet med vatten, vilket gjorde det omöjligt för pojkarna att ta sig ut.

Utflykten blev en mardröm

Vad som skulle ha blivit en spännande utflykt med fotbollslaget, beståendes av 12 unga pojkar och deras fotbollscoach, slutade i en av det mest omtalade räddningsarbetena i modern tid, ett arbete som kan ställas i jämförelse med räddningsarbetet som gjordes i Chile, när man räddade dom fångade gruvarbetarna. Pojkarna skulle tillsammans med sin coach göra en utflykt i ett gruvkomplex vid namn Tham Luang Cave, en plats som de besökt tidigare men då området är så stort, fanns det fortfarande mycket att utforska. Det är ett grottsystem som sträcker sig flera kilometer in och har allt från trånga passage till stora grottor med över tio meter i höjd. Under utflykten började det dock regna väldigt kraftigt och det dröjde inte länge innan allt detta vatten snabbt började fylla grottan, så pass att spelarna och coachen inte kunde ta sig ut. Tiden gick och föräldrarna till barnen slog till sist larm och detta skulle sparka igång ett massivt internationellt räddningspådrag.

Expertis behövdes

Problemet som räddningssällskapet hade var att stora delar av grottsystemet var under vatten och att det inte hjälpte att man försökte pumpa ut vattnet. Enda möjligheten var att använda sig av dykare men då det rörde sig om grottsystem, krävdes det också specialister inom området. Det var också vad som anlände i form av specialister från världens alla hörn, bland annat England, Danmark, Finland och Australien, för att bara nämna ett fåtal. Först på plats och som skulle spela en avgörande roll gällandes det internationella räddningsinsatserna var Vernon Unsworth, ursprungligen från St Albans men som numera är bosatt i Thailand, är en erfaren dykare inom just grottdykning och han var individen som lyckades övertala det thailändska myndigheterna att ta in experthjälp från England.

Expertis behövdes

Vernon såg till att myndigheterna snabbt tog kontakt med John Volanthen och Rick Stanton och dessa tre skulle hålla de avgörande rollerna i planeringen och utförande  av räddningsauktionen, tillsammans med en Australiensisk doktor som också var en expertdykare inom just grottdykning, som självmant satte sig på flyget och tog sig till Thailand för att bidstå räddningsauktionen.

En djupare inblick i själva dykscenariot kommer i fortsatta delar kring räddningsarbetet.