Dykning – Padikurser och certifieringsnivåer – Adventure och Rescue Diver

Den tredje och avslutande delen där vi fokuserar på de olika dykcertifikat som finns att ta för den som är ute efter att börja dyka. Nu ska det dock tilläggas att man inte kan ta något av dessa certifikat utan att först ha tagit både Open Water Diver och Advanced Open Water Diver. Certifieringarna nedan är alla fortsättnings- och påbyggnadskurser på dessa två certifieringar. För det andra tittar vi här enbart på certifiering från Padi men detta är bara en i raden av organisationer som har möjligheten att utfärda dykcertifikat.

Övriga organisationer

Övriga organisationer består av NAUI- National Association of Underwater Instructors, BSAC- British Sub Aqua Club , CMAS- Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques/ The World Underwater Federation, SSI- Scuba Schools International, IDEA– The International Diving Educators Association, ACUC– The American Canadian Underwater Certifications, PDIC– The Professional Diving Instructors Corporation samt SDI/TDI- The Scuba Divers International/Technical Divers International. Nu har de olika certifieringarna inte samma namn hos de olika organisationerna så för att göra det enkelt och lättare att förstå, valde jag att enbart fokusera på certifieringen från den största och mest populära organisationen av alla, PADI.

Adventure diver

Vem skulle inte vilja vara en äventyrsdykare? Det har det coolaste namnet jämfört med alla olika dykcertifieringar och kurser och det finns en mängd av dyk med en omfattande lista över dykäventyr eller “specialdyk”, som du måste genomföra för att få certifieringen, Adventure Diver. Du måste genomföra tre av dessa dyk för att få certifieringen och precis som med Advanced Open Water så måste man ha slutfört Open Water kursen, innan man kan ta sig an denna. Vad du genomför för specialdyk är upp till dig, allt från Peak Performance Buoyancy till nattdykning eller fiskidentifiering.

Rescue Diver

Räddningsdykare är undervattensrikets 112, som kommer och hjälper individer som fått problem eller inte kan ta sig ur situationen på egen hand. Ett bra exempel på detta är dom som räddade barnen från grottan i Thailand, dom hade genomfört både Rescue Diver och Cave Diver ceritiferingarna för att kunna genomföra den räddningsauktionen. För att kunna ta Rescue Diver certifieringen måste man vara minst 12 år fyllda, ha genomfört Advanced Open Water certifieringen med Underwater Navigation som  specialdykning, plus du måste ha slutfört en HLR och förstahjälpen kurs  under de senaste 24 månaderna innan certifieringen. Har du inte detta, kan du genomföra den utbildningen sida vid sida med din Rescue Diver certifiering. Detta innebär dock att utbildningen nu blir betydligt tuffare än om man skulle bara genomföra Rescue Diver.

Master Scuba Diver

Om du någonsin når punkten i ditt liv där du kan skryta med din Master Scuba Diver certifiering, då har du lyckats med något som färre än 2 procent av alla dykare lyckats uppnå under sin utbildning. Att lyckas få Master Scuba Diver kräver en massa erfarenheter utöver genomförda certifieringar innan denna nivåp.  Först måste man ha genomfört Open Water, Advanced Open Water och Rescue Diver certifiering, följt av ytterligare fem specialdyk certifieringar tillsammans med minst 50 dyk i din dykbok.

Master Scuba Diver