Dykning på Cypern

Dykning på Cypern är faktiskt en av grejerna som en hel del människor åker från hela världen för att göra. Finns även en hel del personer som åker dit för att festa, det är väldigt många svenskar (i synnerhet unga åldrar) som åker till just Cypern då det är anpassat för mycket alkohol och annat.

Dykningens popularitet

Dykningen är väldigt populär, det finns väldigt många ställen i Cypern där man kan just dyka. Trots att Cypern är ett väldigt litet land så finns det många dykställen, det beror på att trots att Cypern är ett litet land så är det fortfarande en väldigt stor ö, det finns gott om hav runt hela landet där man kan dyka i. Det som gör det extra speciellt är att Cypern blir nästan aldrig hårt drabbade av starka vindar. Det blir nästan aldrig heller drabbat av tidvatten eller farliga strömmar vilket är en klar fördel för dykare. För att jämföra så är till och med Sverige ett värre ställe när det kommer till detta. I cypern så är det nästan alltid väldigt varm och behaglig temperatur. När det kommer till själva dykningen så kan man välja mellan många alternativ om vad man vill se under vattnet. Till exempel så finns det vissa ställen där man kan åka ner mer än 50 meter, dock om man fortsätter längre än så vilket man inte kan längre då det anses vara en säkerhetsrisk, då kommer man bara se mörker. Innan dessa 50 meter så kan man dock se andra grejer, man kan faktiskt åka in i grottor under vattnet.

Dykningens popularitet

Förutom grottor så brukar man även kunna dyka ner till revet, ett rev består av klippor, vrak, koraller, och annat material som finns under havets yta. Detta sker oftast närmare land. Man behöver dock inte dyka vid land, det kan faktiskt vara krångligt då man behöver i de allra flesta fallen hyra en jeep, eller något annat fordon. Vill man skippa land, så kan man ta och hyra en båt så att man kan åka ut mitt i havet och dyka. Däremot så måste man vara väl förberedd, för det är som sagt väldigt stort intresse bland detta så många utav grejerna är fullbokade flera veckor innan. Det går inte många fall att åka ner till Cypern utan att boka det några veckor innan man åker. Det finns även några regler som man måste förhålla sig till, det handlar om när man är nere och dyker. Det finns en hel del vrak och historiska objekt och det är strängt förbjudet att röra vid, det är exakt som ett museum där. Man får kolla men inte röra, det handlar även om respekt till landet. För personer som aldrig har dykt innan så finns det dykledare på plats, för personer som är erfarna inför detta så kan man åka ner själv men det är få personer gör det då det är nästan alltid trevligare att vara tillsammans under en sådan fin upplevelse. Djupet kan vara 10 meter, men det kan även vara upp till 45 meter. Det beror på hur långt ner man vill, alla känner sig inte bekväma att vara så långt ner i havets botten.