Dykning med hajar

Att få se hajar i sitt rätta element är en oförglömlig upplevelse för de flesta. Om man dessutom är intresserad av att komma de majestätiska djuren riktigt nära så kan man välja att delta i en hajdykning, som innebär att företag anordnar en dykning med hajar under kontrollerade former. Dykaren befinner sig då i en kraftig stålbur och får chans att uppleva de vackra djuren på minimalt avstånd.

Hur det går till

Hajar är ett mycket imponerande djur som har orsakat både beundran och rädsla hos oss människor genom tiderna. Många har också upplevt en stark längtan efter att kunna komma dessa intelligenta och fängslande djur närmare, och för den som vågar kan man följa med ett av alla företag som har specialiserat sig på att erbjuda just hajdykning. Sådana upplevelser har oftast snarlika upplägg och de innebär att besättningen tar med sig sina passagerare ut till ett område i havet där hajarna ofta syns till.

Det kan vara en plats där de ofta letar efter föda. Sedan använder de olika metoder för att locka till sig hajarna, det kan vara med hjälp av speciella apparater som sänder ut ljudvågor i vattnet eller kött som kastas ut från båtarna. Därefter sänks man ner i vattnet, medan man befinner sig inuti en kraftig stålbur och iförd dykardräkt. När hajarna dyker upp är det bara att njuta av den mäktiga synen. Det finns också vissa företag som erbjuder dykning med hajar helt utan stålbur eller annat skydd, men då handlar det om dykning som utförs tillsammans med ofarliga och icke aggressiva arter som revhajar.

Var kan man dyka med hajar

Seal island i Sydafrika är ett särskilt populärt resmål när det kommer till att få uppleva vithajar. Guadalupeön i Mexico är också ett klassiskt dykställe för den som vill se riktigt stora hajar i sin naturliga miljö. Världens största haj, den nästan 7 meter långa vithajshonan som även kallas ”Deep Blue” har bland annat skådats flera gånger i närheten av Guadalupe.

Saker att tänka på om man vill dyka med hajar

För den som är sugen på att delta i en hajdykning så finns det en del saker som man bör tänka på. Den viktigaste delen är att ta reda på om företaget som erbjuder hajdykningen är seriöst och tar sina passagerares säkerhet på största allvar. Var därför noga med att kolla upp så att företaget har rätt försäkringar om olyckan skulle vara framme.

En annan aspekt som är viktig att ha koll på när det kommer till hajdykning, är att företaget inte bidrar till någon form av skada på varken naturen eller på det övriga djurlivet i havet. Om man vill vara säker på att man väljer ett seriöst företag kan man boka någon av de Eco certifierade firmorna som arbetar med hajdykning. En sådan certifiering kan man hitta på flera företag i bland annat Australien och det innebär att de jobbar hårt för att minimera sin miljöpåverkan samtidigt som de både stödjer hajforskning och jobbar mot att skydda hajarna från utrotning.