Dykning för nybörjare

Att dyka ner och simma under vattnet är en dröm för många. Kanske för att känslan av att ha vattnet runt omkring sig är så befriande. Man sträcker ut kroppen och känner sig lätt. Andra tycker att det verkar läskigt. Oavsett vilket så är det hälsosamt med vattenövningar och inte heller speciellt svårt att dyka om man har grundläggande simkunskaper och trivs bra i vattnet. Man måste absolut inte vara någon atlet men bör åtminstone ha en någorlunda bra grundfysik. Här går vi igenom tips för den som vill lära sig att dyka.

Fridykning i bassäng

Verkar det lockande att leta sig ner under vattenytan? Prova gärna att doppa huvudet till att börja med. När man ändå simmar passar det bra att på ett lekfullt sätt doppa huvudet, andas in lite djupare och simma under vattnet några meter. Då märker man hur det känns att dyka och om man trivs. Då är det bara att fortsätta och successivt förlänga tiden under vattnet. Dessutom är det bra träning för lungorna.

Dykning med tub

Att dyka med tub första gången kan vara en liten utmaning, eftersom man behöver lära sig hur det fungerar. En bra start är att anmäla sig till en prova-på-kurs i en pool där man lär sig grunderna. Då får man känna på hur det är att ha på sig utrustning och andas genom en tub. Det finns flera företag inom sportdykning som erbjuder detta och oftast ingår det lån av utrustning vid tillfället, i Stockholm finns bl a Dykhuset. Provtillfället börjar normalt med praktisk information om hur prova-på-kursen är upplagd samt naturligtvis teoretisk genomgång av hur dykning går till inklusive förhållningsregler kring säkerheten e t c. Dykhuset har även grundkursen Open Water Diver Certifikat.

ju djupare du går desto högre är trycket

Trycket under vattnet är det viktigaste att känna till. Ju längre ner man simmar desto högre blir trycket och det känner man av i öronen där man kan få lock. På land är lufttrycket 100 kiloPascal och det ökar sedan med 10 kiloPascal för varje meter nedåt som man dyker. Vid ett djup på fem meter blir det totala trycket alltså 150 kPa (100 kPa + 50 kPa) och vid tio meter blir det 200 kPa (100 kPa + 100 kPa).

Dykning utomlands

Det är populärt att ta dykcertifikation i varmare breddgrader än här i Norden, både för värmens skull och för dykupplevelsen eftersom vattnet där är klarare. Det finns många dykresor som arrangeras i t ex Thailand, Malaysia, Egypten, Hawaii och liknande länder som har fina stränder och bra dykområden med koraller, tropiska fiskar och andra havsdjur. Det finns olika alternativ till dykkurser. Antingen kan man förlägga hela dykkursen vid ett svenskt dykcenter och då dyka i våra kalla och mörka vatten utomhus eller så bokar man en dykresa utomlands under semestern. Det finns också ett tredje alternativ med vilken man kan gå en grundkurs hemma i Sverige och göra de sista Open Water-momenten under semestern i tropikerna vid ett senare tillfälle. Det sista är ett riktigt bra alternativ eftersom man genom att förbereda sig med teori och grunder på hemmaplan då sparar sina värdefulla semesterdagar till något trevligare än att sitta i skolbänken. Att göra hela kursen i svenska vatten är å andra sidan tuffare och med det i bagaget kommer semesterdyken att vara hur lätta som helst.