Djuphavsdykning

Havet täcker över 70% av jordens yta, och 90% av det utgörs av djuphav. Man tror att allt liv började i havet, så att vilja utforska den tysta, vackra världen under ytan är fullt förståeligt.

Dykning är en så pass lugn och avslappnande sport att man brukar jämföra det med yoga eller meditation, men trots det så krävs det en hel del förkunskap. Den kunskapen man kan skaffa via bland annat PADI Dive team.

PADI dykcertifikat

För att dyka på öppet vatten krävs goda kunskaper och förberedelser. PADI dive team finns i nästan alla länder och erbjuder flera olika kurser inom dykning. Den första kursen Open Water Diver tar cirka 5 dagar och innehåller alla grundkunskaper. Man lär sig att använda utrustningen, hur man dyker säkert, vad man gör i en nödsituation, hur man använder en undervattenskompass, och mycket mer.  Åldersgränsen är 8år, och det certifikatet låter dig gå ned till 18 meters djup. Vill man gå djupare kan man gå kursen Advanced open water diver. Den tar bara två dagar, och det certifikatet ger tillstånd att gå ned till 30 meters djup. Men vill man titta på vrak, undervattensgrottor eller djuplevande korallrev och djur kan det krävas att man kan gå ned till 40 meters djup. Då kan man välja att gå specialkursen Deep Diver. Den innehåller fyra dyk och två timmars teori. På det djupet kan man hitta ängar av blåstång och andra alger, sjöborrar och andra tagghudingar, ovanliga sjöpennor, hajar, fiskar och andra marina djur. Alla dykcertifikat håller livet ut, men kom ihåg att alltid dyka säkert.

PADI dykcertifikat

Innan du dyker

Kurserna kräver sällan läkarintyg, men har man någon sjukdom, diagnos eller annat bör man rådfråga sin läkare innan kursen startar. Om du redan känt obehag vid dyk bör du inte ge dig på djuphavsdykning. En av de största riskerna med dykning är psykisk påfrestning, och panik kan leda till katastrofala följder och skador. Vissa mediciner kan påverka fokus och tålamod, och ibland är dess kombination med gasen farlig. Så vid medicinintag ska en läkare intyga att du får dyka. Hjärtbesvär, andningssvårigheter och problem med bihålor och/eller öron passar inte bra ihop med djupdykning. Om du har något av de tre hälsotillstånden bör du undvika dykning helt och hållet. En liten förkylning kan också påverka balanssinnet, omdömet och ge problem att tryckutjämna, så låt den gå över innan du hoppar i vattnet. En annan viktig sak är tålamod. Det krävs ett enormt sådant vid djuphavsdykning, att inte stiga för fort efter ett dyk är en av de första sakerna man lär sig som dykare. Ju djupare och längre ned man dyker, desto längre blir tiden för uppstigning, och antalet säkerhetsstopp ökar.

Dykplatser

Antarktis är bra för de som vill komma nära sjöleoparden, men för detta krävs specialkursen för att använda torrdräkt, den kan man kombinera med grundkursen. Vill man istället simma i undervattensgrottor kan man åka till den välkända dykplatsen i Riviera Maya, Mexiko. Och vill man se hajar, korallrev eller vrak kan man välja mellan Galapagosöarna, Bora Bora, Bali, Kanarieöarna, Brisbane och många andra ställen. Artrikedomen, möjligheterna och upplevelserna är oändliga för dykare. Man blir ständigt påmind om hur mycket man har att se fram emot i livet.