Bra dykdestinationer

Havet är en plats som människan egentligen inte vet så mycket om. Man vet inte hur mycket människan påverkat det tropiska havslivet eller vad man ska göra till fullo för att bevara korallreven i intakt form. Men en sak är säker och det är att havet bjuder på någonting som inte går att skåda från land. För att till fullo kunna förstå havets ekosystem, fiskarter och för att kunna bevittna det fantastiska och färgsprakande havslivet på bästa sätt måste man dyka ner i havet och se det från ett närmare håll.

På de flesta platser i världen måste man inneha ett dykarcertifikat för att få tillträde ner i havet på dessa platser. Det kan man införskaffa på diverse simskolor eller specifika utbildningar som går att finna runt om i Sverige. Dock kan detta vara ganska kostsamt framförallt om man bara behöver det för en enskild resa. Men ett alternativt är också att man dyker med en guide vilket gör att man som turist kan dyka ner och se havslivet utan någon certifiering i bagaget vilket lämpar sig väldigt bra om man inte vill investera i att få en licens som dykare.

Kända platser i världen där man kan dyka

Det finns flera populära turistmål som man kan besöka som dykare och om man vill se vad havet har att erbjuda på närmare håll. Oavsett om man uppskattar att dyka i grottor  eller vill uppleva korallrev från nära håll har världens alla hörn någonting som passar bra för detta ändamål.   En av den mest bokade destinationen är att dyka i det underjordiska flodsystemet i Mexico som kallas för Riviera Maya. Här möts man av en fantastisk grottmiljö där sötvatten möter saltvatten. Om man älskar att dyka och har ett certifikat är detta en oförglömlig resa som måste upplevas vid minst ett tillfälle. Detta är en huvuddestination för entusiastiska dykare från hela världen.

Galapagosöarna är också det en väldigt populär destination för personer som innehar ett dykarcertifikat. Till skillnad från det underjordiska flodsystemet i Mexico möts man här av ett mer öppet vatten där man har chansen att simma med hajar och sköldpaddor. Om man dyker under perioden juli-november är det också vanligt att man kan se valhajar.

Vad man ska tänka på inför sin resa

Att dyka ner i havet och bevittna alla dess kulörer och fiskarter är på mångas önskelista. Men havet är också farligt om man inte besitter några tidigare kunskaper eller är försiktig med vart och när man dyker. Det är därför viktigt att man alltid dyker på platser som är godkända och som är anpassade efter sin erfarenhet. Om man inte har något certifikat är det viktigt att man följer riktlinjerna och enbart dyker där det inte krävs någon tidigare erfarenhet eller utbildning. Alternativt att man hyr en guide som kan vägleda. Utöver detta är det också viktigt att man utrustar sig med en anpassad utrustning som är nödvändig för den destination man ska dyka på. Syrgastuber är ett måste om man ska dyka ner längre och även dykardräkt och fenor på grund av trycket och temperaturen.

Vad man ska tänka på inför sin resa